This week we interviewed Helsinki rap-artisti Vinttikoira. See his profile HERE. This one is in Finnish only so apologies for our English readers.

Voitko esitellä itsesi?
Vinttikoira, dog since day one, suunsoittajien suurruhtinas, oloneuvos viidennessä polvessa, jumittaja jumalan armosta, sekä junantuoma savolainen, joka leikkii stadilaista Kalliossa.

Kuinka kiinnostuit rap-musiikista?
Ensimmäinen kosketus rap-musiikkiin saattoi olla 90-luvun lopulla, kun sain jostain käsiini Cypress Hillin ja Eminemin levyt. Olin kerrasta myyty, jokin siinä vaan iski ja sitä piti vain saada lisää ja lisää. Silloin tuli katseltua myös MTV:ltä musiikkivideoita ja kavereilta nauhotettua biisejä kasetilta kasetille-periaatteella, Siihen aikaan, ennen internetin ihmemaata, se oli paras tapa löytää uutta musaa. Suomalaiseen räppiin tutustuin vasta joskus 2000-luvun alussa, kun mm. Fintelligens ja Avain nousivat isompaan tietoisuuteen.

Voitko kertoa luovasta prosessistasi ja kuinka sait artistinimen, Vinttikoira?
Mulla biisinteko on sillä tavalla erikoista, että kirjotan kaikki biisit kotona tietokoneella Notepadille. Mulla on kovalevyllä varmasti virsikirjan verran tekstejä, joista tarpeen tullen voi soveltaa ja poimia parhaat läpät. Tuskin ikinä oon kirjottanu kappaletta tietäen mihin biittiin tuun sen räppäämään. Toisin kun moni kollega, mä en oo ikinä oppinu harrastamaan riimivihkoja tai vaikka nauhurille friistailaamista. Yleensä en pysty edes kirjottamaan tekstejä jos joku on esimerkiksi samassa asunnossa. Se vaatii oman rauhan, että saa viritettyä sen tietynlaisen mielentilan.

Ja tuosta artistinimestä, siitä kysellään paljon. Mun sukunimi on Mynttinen ja ala-asteen ekoista luokista lähtien mua on kutsuttu Mynde-nimellä. Kaveri sitten joskus googletti mitä sillä hakusanalla löytyy ja meidän eteen avautu sivullinen vinttikoirien kuvia. Kävi ilmi että “mynde” on norjaksi vinttikoira. Sanoin, että “jos mä rupeen joskus tekemään räppiä, niin mun artistinimi tulee olemaan Vinttikoira.” Loppu on historiaa.

Neuvoja aloitteleville rap-artisteille?
Yksinkertaisesti: tee mitä lystää. Eihän tässä muuten mitään järkeä olisikaan. Kannattaa pysyä nöyränä, tehdä hommia ja löytää ihmiset, jotka on mukana sun jutussa. Aina myös voi kysyä, jos ei tiedä. Turha perseennuolenta, tyrkytys ja roolin vetäminen kannattaa kitkeä pois. Sillä tavalla teet vaan itsestäsi pellen.

Mikä hip hop aikakausi on lähinnä sydäntäsi?
En oikein osaa sanoa. Kaikessa on ne omat hyvät aspektit ja fiilikset, mitä musiikilta hakee. Kuuntelin aikoinaan tosi paljon 80- ja 90-luvun jenkkiräppiä. tosi soul- ja funk-samplepohjaista materiaalia. Sanotaan, että viiden viime vuoden aikana on tullut siirryttyä seuraamaan tuoretta jenkkimenoa, lähinnä trap-skeneä ja indie/alternative r&b:tä. Sieltä kaiken riikinkukkoilun seasta löytyy ihan helmiäkin artisteja. En tiedä miksi porukka puhuu aikakaudesta, jolloin tehtiin ns. “aitoa” räppiä. Mun mielestä musiikki on aitoa jos se tulee aidosti sun sisimmästä ja on osa sun identiteettiä. Löysätkää niitä du-rageja.

Jos saisit valita, minkä artistin haluaisit nähdä livenä? Dead or alive.
Elävistä MF Doom, omalla tavallaan suurin innoittaja mitä tulee rap-lyriikan kirjoittamiseen. Ja Kendrick Lamar, huikea karisma, jota ei ole vielä päässyt livenä todistamaan. Kuolleista ehdottomasti Big L, ehkä parhaimpia riimittelijöitä mitä maapallo on saanut kunnian päällään kantaa.

Mikä on kanta hengaus mestasi ja oletko heittäny siellä keikan?
Mut tavoittaa varmaan helpommin Kallion puistoista ja baareista kuin kotoa.

Tulevia projekteja?
Olen julkaisemassa “Turpa kiinni & Suu auki”-EP:n tänä vuonna, jonka tyylisuunta on jossain boombapin ja modernin r&b:n välimaastossa. En halua kuitenkaan mihinkään tiettyyn kategoriaan itseäni lokeroida, joten pitkäsoitosta voi luonnollisesti tulla ihan mitä vaan. Aika näyttää.

Kenen haastattelun haluaisit nähdä BTA sivuilla?
Huge L..

 

All love, vuh vuh! – Vinttikoira.

Thanks Vinttikoira. See you guys next week!

-BTA Team

 

Leave a Reply