“Olen ensisijaisesti esiintyvä taiteilija”

Palkkani koostuu näyttelemisestäni teatterissa, TV:ssä ja elokuvissa, laulamisesta, tanssimisesta, rumpujen, kitaran, pianon, basson, kazoon, rytmimunan, lehmänkellon ja levyjen soittamisesta.

Minulle maksetaan yleisön naurattamisesta, itkettämisestä, tanssittamisesta, ajatusten herättämisestä. Siitä että yleisö, seisoi se sitten syntymäpäivä-yllätysbileissä kerrostalokaksion keittokomerossa tai istui tennispalatsin salissa numero yksi, vaikuttuu tavalla tai toisella tavasta jolla hallitsen heidän huomiotaan, aikaa ja tilaa. Siitä, että minun tekemiseni aiheuttavat yleisön kehossa ja mielessä muutoksen, haastaen tai vahvistaen yleisön käsityksiä heistä, minusta, aiheesta kuin aiheesta. Se on minun intohimoni ja onneksi myös leipätyöni.

Olen tehnyt ja teen silloin tällöin myös ohjaajan, käsikirjoittajan, tuottajan, kustantajan, ja nyt, blogitekstin kirjoittajan töitä. Koen olevani hyvin etuoikeutetussa asemassa voidessani toteuttaa itseäni ja kommunikoida taiteellani isojenkin yleisöjen kanssa.

On taas aivan toisen kirjoituksen aihe, onko taiteeni laatu jokaisen kuluttajan mielestä hyvää tai miellyttävää.

Kuinka on mahdollista, että teen töitä luovalla alalla näin monialaisesti?

Koin lapsena palavaa tarvetta olla esillä, tulla näkyväksi. Tein hyvin nuorena päätöksen siitä mitä haluan ammatikseni tehdä. Olen tehnyt päämäärätietoisesti vuosia töitä sen eteen, ettei minun tarvitsisi tehdä muita töitä kuin niitä mistä nautin ja olen todella kiinnostunut. 

Pyrin vuonna 2005 Teatterikorkeakouluun, valmistuin 2012, tulin TV:stä tutuksi jo ennen sitä 2010. Nyt urani aloittaneena jotkut kutsuvat minua julkkikseksi, jotkut pomoksi, jotkut pelleksi, jotkut kolleegaksi.

Mikä saattaa erottaa minut esiintyjästä joka joissain tapauksissa joutuu tekemään muita töitä pitääkseen yllä elintasoaan jolla haluaa elää?

Ammattiylpeys, tunnettuus ja verkosto. Suomessa on paljon ihmisiä jotka tunnistavat kasvoni, ja minulla on laaja verkosto taiteen ammattilaisia, yhteisöjä ja tuotantoyhtiöitä joiden kanssa olen tehnyt töitä, tai jotka ovat kuluttaneet tarjoamiani palveluja. Lisäksi olen pyrkinyt aina tekemään työni hyvin ja siksi olen hyvä siinä mitä teen koska olen saanut alle paljon keskittyneitä, merkityksellisiä toistoja. 

Pyrkii tulevaisuuden autonominen esiintyvä taiteilija alalle mistä lähtökohdista tahansa, tarvitsee hän pitkäjänteisesti töitä tehdäkseen laajan ammattilaisista koostuvan verkoston ja positiivista näkyvyyttä mahdollisille työnantajille, jonka jo tehdyillä töillään saa. 

Sosiaalinen media on hyvä väylä olla ihmisten tietoisuudessa, mutta onko kaikkien esiintyjien sivuilla kriittistä massaa luodakseen esiintyjälle töitä eli keikkoja? Epäilen.

Entä jos yhtyeelläsi tai sinulla on agentuuri, keikkamyyjä tai promootiotoimisto? Olen ollut tilanteessa jossa bändini promoottori on rehellisesti ilmoittanut ettei heidän firmansa kapasiteetti riitä myymään meidän yhtyettä. Usein näin ei ole, vaan promootiotoimistot pitävät yllä isoa rosteria josta myyvät muutamaa kuumaa yhtyettä/artistia jättäen suuren osan esiintyjistä edustamatta.

Tiedän myös, että maailma on pullollaan artisteja joilla on levy- tai tuotantoyhtiön tuki, aktiivinen promoottori, mutta joutuvat jatkuvasti tekemään paineistetusti taiteellisia kompromisseja jotta artistiin sijoittamat resurssit toisivat artistin uraa tukevalle yritykselle katetta. 

Välitön, helppo, toimiva, turvallinen ja toimiva ratkaisu siihen kuinka esiintyvä artisti voisi työllistyä niin että kaikki tuotannolliset ja taiteelliset langat olisivat hänen käsissään, olisi siis tarpeen.

BookTheArtists.com -palvelu vastaa mielestäni erittäin hyvin esiintyvän ammattilaisen tarpeeseen näkyvyydestä ja verkostosta. 

Artisti voi luoda oman sivun jolla hän esittelee itsensä ja palvelunsa, määrittelee ajat jolloin ja alueet missä voi tehdä töitä, kertoo palkkionsa suuruuden. Se on helppokäyttöinen ja selkeä niin artistin kuin esiintyjää tarvitsevan näkökulmasta. 

Väitän suurella varmuudella, että tulevaisuudessa keikkojen buukkaus ja toteutumisprosentti nousee mikäli seuraavaa dialogia käydään keikkapaikoilla useammin:

– Hei! Helvetin magee juttu sulla/teillä! Mist teidät voi buukkaa?

– Kiitti! Tsekkaa mun/meidän BTA ja palataan!

Näkisin myös, että uuden simppelin buukkausta auttavan teknologian ja palveluiden avulla myös kulttuurielämästä kuihtuneet kaupunkien lähiöt saataisiin uuteen kukoistukseen, samalla antaen vielä tunnettavuutta vailla oleville, intohimoisille ja mielenkiintoisille esiintyjille tilaa ja aikaa harjoittaa ammattiaan. Mutta siitä enemmän tuonnempana!

Suosittelen, vailla minkäänlaista, varausta tsekkaamaan mikäli BookTheArtists.com tuntuu Sinun tavalta luoda kestävä jatkumo esiintyvälle ammattiurallesi!

Hyvää kevättä kaikille esiintyjille ja heitä tarvitseville, eli Kaikille!!

Leave a Reply